Uitmuntent - Financieel advies

Een nieuwe hypotheek of het oversluiten van een (dure) bestaande hypotheek is nog voor veel mensen een obstakel. Veel hypotheekverstrekkers houden vast aan te strenge normen waardoor woonlasten vaak onnodig hoog blijven. De politiek neemt nu maatregelen om de hypotheekregels te verruimen.

Doel van de flexibeler hypotheekregels is dat er meer mogelijkheden komen voor het afsluiten van hypotheken voor die situaties waarin de woonlasten bij de nieuwe hypotheek gelijk zijn of afnemen. Bovendien worden mogelijkheden bekeken waarbij meer groepen, zoals ouderen, kunnen profiteren van de lage rente.

Een hogere hypotheek blijft wel mogelijk als energiebesparende maatregelen meegefinancierd moeten worden. Zoals dakisolatie, energiezuinige kozijnen en deuren of zonneboilers. Het hypotheekbedrag dat eigenaren van een 'nul op de meter'-woning extra kunnen lenen in 2016 is € 27.000,-. Nul-op-de-meter betekent dat de energiemeter aan het einde van het jaar op nul staat. Er wordt dus niet meer energie verbruikt dan opgewekt. Is uw woning ook voorzien van een A++ energielabel? Dan is er de mogelijkheid om nog eens €9.000,- extra lenen.

Omdat iedere situatie uniek is informeren wij u graag over wat deze flexibelere hypotheekregels en financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen voor u kunnen betekenen.

 Neem contact met ons op

De nieuwe plannen voorzien in de volgende punten:

  • Meer mogelijkheden voor woningeigenaren die hun bestaande hypotheek willen omzetten naar een hypotheek met een lagere rente. Hypotheekverstrekkers wijzen dit soort verzoeken, door te strak vast te houden aan de regels, te vaak af ondanks het feit dat het omzetten van een hypotheek kan leiden tot lagere maandlasten.
  • De hypotheeknormen moeten beter ingesteld worden op oudere huizenbezitters die ofwel een hypotheek willen meenemen naar een volgende koopwoning of een bescheiden hypotheek willen hebben voor consumptieve doeleinden of voor woningverbetering.
  • Ouderen en mensen met een WW- of WIA-uitkering moeten eenvoudiger hun hypotheek kunnen verlengen of oversluiten en zo profiteren van de huidige lage rentestanden.